04 502 34 00 VRTNARSTVO ANTOLIN, Dorfarje 20, 4209 Žabnica
bclose

POMLAD 2014

Vrtnarija RADOVLJICA

 

Vrtnarija FORME

 

V ponudbi so različne pelargonije: stoječe, polviseče, dvojne in enojne bršljanke. Nekatere sorte in barve so nove, še vedno pa so v našem prodajnem programu tudi stare sorte, ki jih naši kupci že leta poznajo. Sorta Saxonia je primerna za sajenje v grede in pokopališča, ker se korenine v zemlji močno razrastejo. Sadika dobro prenaša vročino. Cvet je enojen, zato je bolj odporen proti dežju. Za vse tiste, ki ste jih iskali: letos smo zopet posadili različne roženkraute – dišeče pelargonije. Izbirate lahko med 6 različnimi sortami, vsaka ima svoj značilni vonj.

Vrtnarija DORFARJE

 

Begonije: zmajeva krila v rdeči in tudi beli barvi. Poleg poletnih kril (rdeča in bela) ljubitelji begonij lahko izbirajo med stoječimi in visečimi gomoljnimi begonijami. Za ljubitelje je tudi nekaj neobičajnih sort. Za najbolj vroče lege so na voljo dipladenije v večjih in manjših lončkih. Za mešane zasaditve lahko izbirate med najrazličnejšimi strukturnimi rastlinami, travami. Na voljo so tudi priljubljeni asparagusi.

Sredi maja bodo na voljo enoletnice za ureditev grobov in gredic.
Zelenjavne sadike: več vrst paradižnika in paprike iz lastne proizvodnje, ter ostale zelenjavne sadike.

Kratka navodila za sajenje balkonskih korit

Sadike takoj posadimo v dobro očiščena – razkužena korita. Za sajenje priporočamo visokokvalitetne substrate, ki jih uporabljamo tudi na vrtnariji – substrat FS tip N s perlitom za korita, ki so izpostavljena dežju in substrat FS tip T za korita, ki niso na dežju. Omenjena substrata sta sestavljena iz bele kvalitetne šote, humusa, gline in ostalih dodatkov. Zagotavljata rastlinam najboljšo podlago za dobro rast preko celega leta.

 • Po sajenju korita zalijemo in postavimo v zavetrje, npr. ob steno balkona ali terase.
 • Korit ne smemo postavljati v zaprte prostore, garaže, kleti, podstrehe, ute, ker sadike porumenijo in propadejo.
 • Zvečer korita pokrijemo s kopreno, zjutraj pa jih odgrnemo.
 • Zalivamo po potrebi. V začetku, ko so noči še mrzle, ne zalivamo preveč.
 • Sadike, ki so sajene v korita z vodno rezervo zalivamo »normalno» od zgoraj, v rezervo bomo nalivali vodo, ko bodo korenine prepredle substrat.
 • Ko mine možnost pozebe korita postavimo na stalno mesto.

Gnojiti začnemo po 3 tednih, do junija gnojimo 2 krat tedensko. Priporočamo naše vrtnarsko gnojilo Ferty, Ferty 3 za zelenje in Ferty 4 za cvetenje. Od julija dalje gnojimo ob vsakem zalivanju, da nam bodo rastline cvetele vse do pozne jeseni. Da presušenih rastlin ne požgemo z gnojilom, jih najprej zalijemo z vodo in šele nato z gnojilom. Surfinije dodatno gnojimo z železom.

Če imamo korito nasajeno z mešanimi rastlinami, tiste sadike, ki preraščajo druge, obrezujemo, saj bomo le tako ohranili ravnotežje v nasadu. Dolgim surfinijam poleti porežemo konice, da se bodo ob steblu ponovno zgostile.

Kupljenih sadik ne menjamo.

POMLADANSKA PONUDBA 8. MAREC

Trobentice sorte Hethor z izredno velikimi cvetovi


Cvetoče in zelene sobne rastline

Stalna ponudba lončnic in posebna ponudba za 8. marec in materinski dan

Sobne rastline, ki kot male sadike pridejo iz Holandije, presadimo v boljši substrat. Rastline dognojimo, pri naših strankah pa nato dobro rastejo.

Na naših vrtnarijah že v zimskem času začnemo saditi najrazličnejše sadike za balkone, grede, grobove in vrtove. Tudi v vrtnarstvu prodajo določajo “modne smernice”, zato so nam pri izbiri vrst, vodilo prodaja iz prejšnje sezone, novosti, ki jih vidimo na sejmih in pa odziv naših kupcev. V zadnjem času opažamo, da se stranke vračajo na preizkušene zasaditve, ki jim čez poletje niso delale prevelikih težav.

Iz naših rastlinjakov – proizvodnja spomladanskih sadik.

Pomladanska ponudba za balkon in vrt

Kaj posaditi na balkone, da bo celo poletje lepo cvetelo, je zares težka odločitev.

Veliko naših strank se odloča za klasične zasaditve – bršljanke in pelargonije in mogoče še kaj zelenega zraven. Veliko nas tudi poskuša vse mogoče nove rastline, kombinirane na ta ali oni način. Ponudba je zelo velika. Naše vrtnarke, ki preko zime vzgajajo sadike za kolege vrtnarje, dobro poznajo, kaj je novega na tržišču in katere sorte velja zasaditi. Že pri sami vzgoji sadik pogosto opazimo katera rastlina “dobro požene”, lepo uspeva in katera zaostaja pri rasti. Dolgoletne izkušnje skušamo posredovati tudi našim kupcem pri pomladanski izbiri sadik. V zadnjih desetih letih se je pojavilo veliko novih rastlin. Nekatere so hitro prišle, na veliko se je pisalo o njih, pa niso izpolnile napovedanih pričakovanj. V naslednji sezoni jih ni bilo več (viseča plamenka). Druge so ostale, nas navdušile in danes ostajajo v mešanih zasaditvah (mleček, ipomea, zmajeva krila, trave, viseči grobelnik, gaura.

Prva stvar, ki jo pri izbiri rastlin morate upoštevati, je lega. Za senčne lege vam bomo ponudili druge rastline, kot za balkone s hudo pripeko. Prav tako moramo upoštevati katere rastline boste sadili skupaj in koliko časa namenite za nego cvetja. Preobremenjene mlade mamice rade posegajo po standardnih zasaditvah, ki ne zahtevajo veliko časa (bršljanke, pelargonije). Veliko ljubiteljev, ki znajo sukati škarje in se del dneva lahko posvetijo rastlinam, pa posegajo po bolj zahtevnih zasaditvah.

Pomembno: Za bogate mešane zasaditve potrebujete širša korita z vodno rezervo, da sadikam zagotovimo dovolj hrane in dovolj prostora. Pa tudi z zalivanjem “na rezervo” sadike lažje prenesejo hudo poletno vročino. Veleprodaja – korita in obešenke z vodno rezervo.

 

Najbolj važno za naše rožice pa je izbira dobrega substrata. Vročino, sušo, hude nalive, dolgotrajno deževje in še kakšno drugo vremensko ne-priliko bodo sadike prenesle veliko lažje, če bo zemlja, v katero jih bomo posadili, kvalitetna. Veleprodaja – substrati – 2 članka o sestavi substratov.

Priporočam vam Fruhstorferjeve substrate:

 • FS tip N s perlitom za balkonske rastline , ki so izpostavljene dežju
 • FS tip N s perlitom za mešanje z vrtno zemljo / 70 % N 30 % vrtne mešanice /
 • FS tip T za nageljne in korita, ki niso na dežju
 • Surfinija za vse vrste petunij in milijon zvočkov
 • EP 2 za sajenje fuksij, gomoljnih begonij, vodenk
 • LATTERA N 8 s perlitom – za sajenje ostalih rastlin

Zgoraj navedeni substrati so zelo kvalitetni, saj so namenjeni za vrtnarsko proizvodnjo. Tudi vse naše sadike so posajene v iste substrate. Vsi našteti substrati so v rumeno zelenih vrečah. Vreče so polno pakirane. Seznam vrtnarij, kjer lahko nabavite omenjene substrate po Sloveniji je pod veleprodajo, prav tako katalog in opis substratov.

O dognojevanju vam bodo ob nakupu sadik naše vrtnarke rade svetovale. Hitro-topno gnojilo, ki ga uporabljamo pri proizvodnji na vrtnariji je Ferty 3 in 4. Lahko ga kupite na naših vrtnarijah in v trgovinah semenarne v 0,5 kg pakiranjih /seznam vrtnarij, ki prodajajo gnojilo, najdete pod veleprodajo/. Za vse tiste, ki pa gnojila potrebujejo več je na razpolago 10 kg pakiranje, ki je občutno cenejše kot male posodice.

Vse, ki se vozite po cesti Kranj – Škofja Loka pa vabimo, da se ustavite v vrtnariji na Formah. V poletnem času je v majhnem parku razstavljeno večje število posod z najrazličnejšimi mešanimi zasaditvami. Veliko je standardnih rastlin, vedno pa preizkušamo tudi kaj novega /o parku pod izobraževanje /. Poleg tega si lahko ogledate tudi kakšno novo sorto pelargonij. To so sadike, ki jih v različnih deželah preizkušajo, preden naredijo izbor najboljših.

SADIKE ZELENJAVE
Poleg sadik za balkone, vrtove in pokopališča naša ponudba obsega tudi najrazličnejše sadike zelenjave. Poleg standardnih hibridnih sort paradižnika, paprike in ostalih zelenjavnih sadik imamo v pomladanskem času tudi sadike cepljene zelenjave .
SADIKE JAGOD
enomesečne in celoletne

[Not a valid template]

Nekaj utrinkov poletnih balkonov in oken poleti 2011 – okolica Škofje Loke in Radovljice

Vabim Vas, da nas obiščete na naših vrtnarijah v Radovljici, Dorfarjih in na Formah. Če imate kakšno težavo, pošljite sliko po spletu, pa bomo ugotoviti kaj je narobe.

Želimo Vam veliko lepih in cvetočih trenutkov.

Jerica in Jože Antolin s sodelavci

familija